TÄYDENNÄ SANA OIKEASSA MUODOSSA
SUOMALAISISTA KASVIKSISTA SAA VAIN VÄHÄN TORJUNTA-AINEITA
photo © 2008 Martin Cathrae | more info (via: Wylio)Eniten jäämiä on eksoottisissa kasviksissa ja viljellyissä marjoissa
Nyt se on tieteellisesti todistettu: suosi (suomalainen)
, jos haluat (puhdas ruoka)
.
Kotimaisissa kasviksissa on vain vähän (torjunta-aineet)
, selviää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran (tutkimus)
. 72 prosentissa tuotteista ei ollut toissa vuonna (jäämät)
lainkaan. 27 prosenttia kasviksista sisälsi (torjunta-aineet)
, mutta selvästi alle (raja-arvot)
.
Luomutuotteissa (torjunta-aineet)
ei ollut lainkaan. Myös (kotimaiset juurekset)
osoittautuivat puhtaiksi. Eniten (jäämät)
oli viljellyissä marjoissa ja salaatissa. Esimerkiksi mansikoissa oli lähes aina (kasvinsuojeluaineet)
, mutta määrät olivat sallituissa rajoissa.
- Tilanne on koko ajan parempi, koska (vaaralliset aineet)
on edelleen poistunut markkinoilta, arvioi erikoistutkija Juha Laakso Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.
Eniten (torjunta-ainejäämät)
suomalaiset saavat salaatista, kurkusta, tomaatista ja banaanista. Ulkomaisista kasviksista puolet sisälsi (torjunta-aineet)
, mutta EU:n alueella tuotetut kasvikset osoittautuivat varsin turvallisiksi.
- Kaikkein eksoottisimmista maista tulevissa tuotteissa on (torjunta-ainejäämät)
eniten, Laakso sanoi.
Kuoriminen ei aina auta
Eviran tutkimuksen mukaan lasten ja aikuisten pitkäaikainen altistus ei anna (syy)
huoleen. Rajat ylittyvät harvoin edes lyhytaikaisesti.
Kuitenkin pieni osa kolmevuotiaista sai (kasvinsuojeluaineet)
yli sallitun rajan, sillä lapset syövät paljon painoonsa nähden.
- Lapset eivät kuitenkaan ole (herkemmät)
, jos annos on pieni, Laakso selittää.
Laakson mukaan pienen lapsen elimistö voi jopa olla paremmassa asemassa (aikuinen)
verrattuna. Kolmevuotiaan vierasaineenvaihdunta on aikuisen elimistöä (tehokkaampi)
.
Suurimmiksi torjunta-aineiden lähteiksi suomalaislapsilla osoittautuivat kurkku ja banaani. Erityisesti banaanin viljelyssä (torjunta-aineet)
käytetään myös kukintovaiheessa, joten (torjunta-ainejäämät)
on kuoren lisäksi myös itse hedelmässä. Banaanin kuorinta ei siis yksin riitä torjunta-aineiden välttämiseksi.
- Kuoriminen vähentää (jäämät)
, mutta todennäköisesti jäämät ovat jakautuneet aika tasaisesti hedelmään, Laakso arvioi.
Hän muistuttaa, että määrät ovat (pienet)
.
- 99,9 prosentilla kolmevuotiaista altistus on hyväksyttävällä puolella.
Lisää kasviksia lautaselle
(Torjunta-aineet)
käytetään laajasti elintarviketuotannossa. Niiden määrä on kuitenkin vähentynyt neljännekseen kahden viime vuosikymmenen aikana.
- Mitatut pitoisuudet ovat hyvin (pienet)
, koska asetetut enimmäismäärät ovat alhaisia, arvioi tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen Tullilaboratoriosta.
Hyönteisten torjuntaan tarkoitetut aineet voivat aiheuttaa ainakin (hemosto-oireet)
. Laakson mukaan tutkimuksessa mitatut suurimmatkin annokset olivat niin (pienet) pieniä, että niillä tuskin on kuluttajaan (vaikutus)
.
- Kasvisten käyttöä kannattaa edelleen lisätä, Laakso painottaa.
Altistumista torjunta-ainejäämille voi vähentää suosimalla EU-alueella (tuotetut kasvikset)
ja hedelmiä - ja syömällä niitä monipuolisesti.
ESS 28.1.2011 (STT – Heidi Ekdahl)
verrattuna. Kolmevuotiaan vierasaineenvaihdunta on aikuisen elimistöä (tehokkaampi) .
Suurimmiksi torjunta-aineiden lähteiksi suomalaislapsilla osoittautuivat kurkku ja banaani. Erityisesti banaanin viljelyssä (torjunta-aineet) käytetään myös kukintovaiheessa, joten (torjunta-ainejäämät) on kuoren lisäksi myös itse hedelmässä. Banaanin kuorinta ei siis yksin riitä torjunta-aineiden välttämiseksi.
- Kuoriminen vähentää (jäämät) , mutta todennäköisesti jäämät ovat jakautuneet aika tasaisesti hedelmään, Laakso arvioi.
Hän muistuttaa, että määrät ovat (pienet) .
- 99,9 prosentilla kolmevuotiaista altistus on hyväksyttävällä puolella.
Lisää kasviksia lautaselle
(Torjunta-aineet) käytetään laajasti elintarviketuotannossa. Niiden määrä on kuitenkin vähentynyt neljännekseen kahden viime vuosikymmenen aikana.
- Mitatut pitoisuudet ovat hyvin (pienet) , koska asetetut enimmäismäärät ovat alhaisia, arvioi tutkimuspäällikkö Kalevi Siivinen Tullilaboratoriosta.
Hyönteisten torjuntaan tarkoitetut aineet voivat aiheuttaa ainakin (hemosto-oireet) . Laakson mukaan tutkimuksessa mitatut suurimmatkin annokset olivat niin (pienet) pieniä, että niillä tuskin on kuluttajaan (vaikutus) .
- Kasvisten käyttöä kannattaa edelleen lisätä, Laakso painottaa.
Altistumista torjunta-ainejäämille voi vähentää suosimalla EU-alueella (tuotetut kasvikset) ja hedelmiä - ja syömällä niitä monipuolisesti.
ESS 28.1.2011 (STT – Heidi Ekdahl)