Lause- ja rektioharjoitus sosiaalialan tekstistä

Aukkotehtävä

Tässä tehtävässä harjoitellaan yksikön ja monikon tunnuksia eri sanatyypeissä. Lähdetekstinä on sosiaalialaan liittyvä teksti.

Täytä kaikki aukot ja paina "Tarkista". "Vihje" ja "Vinkki" -painikkeilla saat tarvittaessa apua, mutta pistemääräsi laskee.
Perheväkivalta

Perheväkivalta voi olla fyysis, henkistä, vapau rajoittamista tai seksuaalista häirin. Perheväkivalta on rikos. Väkivalta kohdistuu yleensä nais, mutta myös vanhuks, laps ja mie voivat joutua sen koht. Myös pahoinpitely yksityis paikalla on rikos, ja siitä voidaan nos virallinen syyte. Sekä uhri että väkivallan tekijä voivat etsiä apua ongelm. Ota yhteyttä esimerkiksi poliisiin, sosiaaliviranomaisiin, rikosuhripäivystykseen tai turvakotiin.

Naiset ja tyt voivat myös soittaa Nais Linjaan. Se on tarkoitettu nais, jotka ovat koken väkivaltaa. Naisten Linja toimii myös ruotsiksi, venäjäksi ja viroksi. Puhelinnumerot ja soittoaj saa internetsivulta.

Usein myös väkivaltaan syyllistynyttä voidaan auttaa. Turvakod sivuilta löydät tietoa paik, joista väkivallan tekijä saa apua. Lyömätön linja auttaa miehiä, jotka haluavat ero väkivaltai käyttäytymisestä.

Avioero

Avioeroa voivat hakea molemmat puolisot yhdessä tai toinen puolis yksin. Avioerohakemus jätetään jommanku puolison kotipaikan käräjäoikeuden kansli. Kun kirjallinen hakemus on teh, avioeroasia käsi useimmiten käräjäoikeuden kansliassa ilman varsinaista istuntokäsittelyä.

Jos vain toinen puolis hakee avioeroa, käräjäoikeus lähettää hakemuksen toiselle puolisolle tiedo. Käräjäoikeus pyytää, että hän ilmoittaa määräajassa, mitä miel hän on toisen puolison hakemuksesta. Tuomio on kuitenkin avioero, vaikka toinen puoliso vastust sitä. Lisää tietoa avioerosta saat Oikeusministeriön internetsivuilta.

Avioerotilant on mahdollista saada vapaaehto perheasioiden sovittel ilman oikeudenkäyntiä. Si voivat osallistua kaikki perheenjäsenet tai osa he. Perhe itse tekee aina ratkaisun avioerosta tai avioliiton jatk. Sovittelija ei päätä mi perheen puolesta. Kysy sosiaalitoimistosta, mistä sovittelua on mahdollista saada. Lisää tietoa aiheesta löydät Oikeusministeriön internetsivu.

Jos perheessä on lap, on tärkeää sopia lasten elatuksesta ja si, kenen luona he asuvat. Yksinhuoltaj ja yhteishuoltaj liiton sivuilla on paljon tietoa mm. avioerosta. Sivu on tietoa huoltajuudesta, lasten tapaamisesta, raha-asioista, ongelmista, jotka liittyvät ero, sekä siitä, mistä saa apua.

Tekstin lähde: http://www.infopankki.fi/fi-FI/perheongelmat/ 14.9.2009