Lause- ja rektioharjoitus, sosiaalialan teksti

Aukkotehtävä

Täytä kaikki aukot ja paina "Tarkista". "Vihje" ja "Vinkki" -painikkeilla saat tarvittaessa apua, mutta pistemääräsi laskee.
Kirjoita sanan loppu oikeassa muodossa.

Lastensuojelu

Jokaisella lapsella on oikeus turvalli ja virikkeelli kasvuympäristö, tasapuoli ja monipuoli kehittymi sekä erityis suojelu ja huolenpito. Näiden oikeuk turvaaminen on lastensuojelun tehtävä. Sosiaaliosaston lastensuojelutyön tavoit on lasten kasvuoloj turvaaminen ja kasvattaji tukeminen lasten kasvatustehtävä. Tuella pyri siihen, että lapset ja nuoret voisivat kasvaa ja kehittyä omissa kod. Silloin kun se ei ole mahdollista, lapselle taataan mahdollisimman hyvä hoito kodin ulkopuolella. Samalla aute lapsen vanhempia paremp elämänhallin, jotta lapsi voisi mahdollisimman pian palata omaan kotiinsa.
Vanhemmat, naapurit ja vaikka ystävät voivat ottaa yhtey lastensuojel, jos he huomaavat, että lapsi tai nuori tarvitsee apua. Lapsi tai nuori voi myös itse ottaa yhtey sosiaalityöntekijään. Keskustelut sosiaalityöntekijän kanssa ovat luottamuksel.

Lastensuojelu on aina yhteisty. Lapsen vanhempien lisäksi päivähoidon, kotipalvelun, terveydenhuollon ja koulutoim työntekijät voivat olla lastensuojelutyön yhteistyökumpp. Lastensuojelutyöstä suurin osa tehdään avohuolto. Avohuolto tarkoittaa sitä, että sosiaalityöntekijä selvittää yhdessä lapsen, nuoren tai perheen kanssa jokaisen tilant yksilöllisesti. Työskentelytapoja avohuollo ovat keskustelut, ohjaus ja neuvonta sekä lisäksi esimerkiksi tukihenkilö- ja tukiperhetoiminta.

Ensisijaisesti lasta autetaan omassa kodissaan. Joskus kuitenkin tulee kysee lyhytaikainen tai pitkäaikainen perhehoito tai laitoshoito. Perhehoito tarkoittaa sitä, että lapsi sijoitetaan perhee, jonka sosiaaliosasto on hankki. Huostaanottoon voi ryhtyä silloin, kun lapsen terveys ja kehitys ovat vaar ja kun avohuollon toimenpiteet eivät riitä tai ni on mahdoton toteuttaa. Lasten hoitoon ja kasvatukseen liitty asioissa voi ottaa yhtey myös perheneuvolaan.

Lähde: http://www.infopankki.fi/fi-FI/lapsen_oikeudet/ 9.11.2009