Aukkotehtävä

Täytä kaikki aukot ja paina "Tarkista". "Vihje" ja "Vinkki" -painikkeilla saat tarvittaessa apua, mutta pistemääräsi laskee.
Naapurikateutta

Eräässä (pieni) kylässä Nilsiän lähellä asui Raittisten suku. Vielä (pieni) kylässä Lapinlahdella elivät Nevalaiset ja kaikkein (pieni) kylässä Hiukhaarassa elivät Lappalaiset. Raittiset olivat tosi (kateellinen) väkeä, mutta Nevalaiset olivat vielä heitäkin (kateellinen) . Kaikkein (lateellinen) olivat kuitenkin Lappalaiset.

Eräänä kauniina talvipäivänä Raittisen Timolle tuli kotonaan kylmä. Hän päätti, että nyt hän rakentaa Nilsiän (suuri) ja (lämmin) takan. Nevalaisen Pentti sattui K-Rautaan samaan aikaan Timon kanssa ja kuinka ollakaan, Pentille tuli mieleen, että hän rakentaa myös takan, mutta hän tarkkaili vähän aikaa Timon touhuja ja kun Timo oli mennyt takkakivineen, hän valitsi vielä (iso) takkakivet ja vielä (painava) uuninluukun kuin mitä Timo oli valinnut.

Samalla viikolla Lappalaisen Unto meni tervehtimään Nevalaisen Penttiä ja kuinka ollakaan, hän sattui paikalle juuri takanrakennuksen aikaan. Pentti esitteli mielissään melkein valmista takkaansa ja muisti mainita, että hänen takkansa oli varmasti Lapinlahden (suuri) , jopa Raittisen Timon takkaa (suuri) . Untolle tuli mieleen, että hänenkin varpaansa olivat palelleet edellisyönä. Kotimatkalla Unto ajoi K-Raudan pihaan mielessään vain yksi ajatus: "Minä haluan rakentaa kotiini kaikkein (suuri) takan lähimailla". Ei sitten tarvitse vaimon ja lasten palella ja (kova + kin) pakkasilla tarkenee Lappalaisilla. Näin alkoi Untonkin takkaremontti.

Untolla oli kesäisin tapana ajella traktorilla rinksaa Hiukhaaran raitilla. Kenelläkään ei ole (iso) ja (kiiltävä) traktoria kuin Untolla! Mutta viime kesänä Unto joutui ikävään tilanteeseen: Nevalaisen Pentti poikkesi Hiukhaarassa upouudella traktorillaan. Kukaan ei ollut (aikaisin, komparatiivi) nähnyt (upea) traktoria! Se oli vielä Untonkin traktoria (upea) . Tässä (uusi) traktorissa oli myös lohkolämppäri ja ilmastointi. Untoa harmitti, koska hänellä ei ollut mahdollisuutta ostaa yhtä hienoa uutta traktoria sinä kesänä.

Harmit eivät loppuneet siihen. Eräänä kesäpäivänä Unto lähti juuri kiillotetulla traktorillaan Nilsiään markkinoille. Mitä hän
näkikään: Raittisen Timo oli ostanut kaikista (moderni) ja (uudenaikainen) traktorin heistä kaikista! Se kiilteli auringossa
hopeaisena, (hopeainen) kuin Raittisten takametsän Raittisenjärvi. Unto ajeli markkinoitten jälkeen (apea) ja (surullinen) kuin koskaan. Miksi elämä kohteli häntä näin julmasti? Jopa Timolla oli (hieno) traktori kuin hänellä!

Unton epäonni jatkui. Unto oli pari vuotta sitten iskenyt silmänsä Hiukhaaran (kaunis) ja (siro) tyttöön. Tytöllä ja Untolla oli jo
ollutkin hieman vispilänkauppaa, muutaman kerran he olivat jo tanssahdelleetkin Hiukhaarikan lavalla kahdestaan. Unto oli aika vakuuttunut siitä, että tyttö rupeaisi hänelle emännäksi, kun hän vielä jonkin aikaa sitkeästi tyttöä pommittaisi maailman (runollinen) ja (hellä) tekstareilla.

Vaan ei! Tytölläpä oli heikkous. Tyttö rakasti kiiltäviä ajopelejä ja kukapa muu kuin Timo tulikaan paikalle juuri, kun Unto meinasi rohkaistua tarjota tytölle yösijaa Lappalaisilla. Timo nappasi tytön kaikkein (kiiltävä) traktorin takapaksille ja tyttö vain vilkutti Untolle lähtiessään. Tyttö hävisi sen sileän tien ja maailman (ihana) silmät ja hymy tytön mukana. Untoa lohdutti vain se, että hänen takkansa oli kuitenkin lähiseutujen (suuri) ja (komea) . (Myöhään, komparatiivi) Unto sai ilokseen kuulla, että Timo ja tyttö olivat saaneet Nilsiän (ruma) ja (ilkeä) lapset ja kaiken kukkuraksi vitoset.

Tekstilähde: Salpaus Marja Ahola 2009