Vaellusleirille osallistuneita helsinkiläisnuoria rajapyykin päällä Lapissa
Kirkon järjestämän rippikoulun suosio on Suomessa hyvin korkealla. Nuoret kokevat, että rippikoulun käynti on tärkeä osa aikuiseksi kasvamista. Rippikoulu on mahdollista suorittaa joko koulumaisesti kaupungissa tai rippileirillä. Suurin osa nuorista valitsee rippileirin. Leirejä järjestetään sekä kesällä että talvella. Hiihtolomien aikaan on mahdollista osallistua laskettelurippileireille ja kesäisin vaellusleireille.
Rippikoulussa pohditaan ajankohtaisia uskon ja elämän kysymyksiä. Monille nuorille rippikoululeiri on elämän kohokohta,joka muistetaan läpi elämän.
Tutkija Kati Niemelä Kirkon tutkimuskeskuksesta sanoo, että suomalaisten nuorten kokemukset rippikoulusta ovat erittäin myönteisiä. Rippikoulun käyneet kertovat leiristä myönteisiä asioita nuoremmille ystävilleen. Siksi seuraavakin ikäluokka menee mielellään rippikoululeirille.
– Suomalaiset nuoret osallistuvat seurakunnan toimintaan innokkaasti myös rippikoulun jälkeen. Vajaa kolmannes heistä lähtee mukaan seurakunnan toimintaan. Kansainvälisesti tämä on erittäin korkea luku. Joissain maissa vain alle kymmenesosa nuorista haluaa olla mukana seurakunnan toiminnassa. – Isoskoulutus on kaikkein suosituin toimintamuoto. Koulutuksen käyneet nuoret toimivat apuohjaajina seuraavan vuoden rippikouluissa,sanoo Niemelä.
Tiivis me-henki Suomalaisen rippikoulun salaisuus on leiri. Nuoret viihtyvät leirillä, jos se on ajallisesti tarpeeksi pitkä. Tällöin nuoret ehtivät tutustua toisiinsa kunnolla ja syntyy tiivis me-henki.
Rippileireillä on Suomessa pitkät perinteet. Ensimmäiset leirit järjestettiin jo 30-luvulla. Leiritoiminnan taustalla vaikutti partioliike, joka sekin on Suomessa hyvin vahva toimintamuoto.
Kirkon naislehtorit suunnittelivat aikaisemmin rippikoululeirien toimintaa. He ottivat nuoret mukaan suunnitteluun alusta lähtien. Näin nuoret ovat kokeneet, että heitä kuunnellaan ja rippikoululeirille on hauska osallistua.
Myös aikuisille järjestetään omia rippikouluja. Niistä saa tietoa seurakuntien työntekijöiltä.
Lähde: http://papunet.net 6.4.2010
Miksi nuoret haluavat rippileirille?
He ajattelevat, että sitten he pääsevät naimisiin kirkossa.
He ajattelevat, että se on ensi askel aikuisuuteen.
Se on pakollista.
Uskonto kiinnostaa nuoria.
Milloin rippikoulun voi suorittaa? (Valitse vain yksi vastaus.)
Kesällä vaellusleirillä.
Talvella laskettelurippikoulussa.
Talvella tai kesällä.
Internetissä ympäri vuoden.
Mitä rippikoulussa pohditaan?
Vain uskontoa.
Uskontoa ja elämän peruskysymyksiä.
Elämän huippuelämyksiä.
Mitä suomalaisnuoret ajattelevat rippikoulusta?
Se koetaan hankalaksi.
Siitä kerrotaan kauhujuttuja nuoremmille.
Se on tärkeä osa nuoruutta ja se muistetaan pitkään.
Mikä on "isonen"?
Isonen on isokokoinen tyttö tai poika, joka toimii leirillä järjestysmiehenä.
Isonen auttaa ja ohjaa itseään nuorempia uusia rippileiriläisiä.
Isonen on työharjoittelussa oleva pappi.
Isonen tutkii leirin tapahtumia ja tekee leiristä raportin.