Pieni lauseenvastike- ja partisiippitehtävä

Täydennä lauseenvastikkeet ja partisiipit aukkoihin.

Tarvitaanko tupakan jälkeen ajotaukoa?

Kuuntele teksti tästä ja tee kuullunymmärtämistehtävä

Lukija kysyy: Olen kuullut, että erityisesti (ajaa) hämärässä tai pimeällä pitäisi kuljettajan savukkeen (polttaa) pitää noin 15 minuutin tauko ennen autonajon jatkamista. Turvallisuussyistä. Mihin tämä perustuu?

- Tupakasta tiedetään, että sillä on pieni ja ohimenevä vaikutus hämäränäköön, muun muassa verenkiertovaikutuksen kautta. Autolla (ajaa) tällä ei normaalisti ole merkitystä, professori Timo Tervo sanoo.

Tervo on Suomen liikennelääketieteellisen yhdistyksen puheenjohtaja ja Uudenmaan liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunnan lääkärijäsen.

- Erittäin runsas tupakointi sen sijaan lisää monien sairauksien riskiä. Nämä sairaudet voivat tietenkin vaikuttaa ajokykyyn.

Tupakka aiheuttaa esimerkiksi sydämen sepelvaltimoiden ja aivojen sekä näköhermon ja verkkokalvon suonten kalkkiutumista sekä keuhko-, kurkunpää- ja suun limakalvon syöpiä.

Lisäksi tunnetaan tupakka-alkoholi-yhdistelmän aiheuttama sairaus, jossa muutos tapahtuu lähinnä näköhermossa.

- Tällöin hämäränäkö ja osittain myös näön tarkkuus ja värinäkö voivat heiketä jokseenkin pysyvästi niin, että esimerkiksi lentolupakirja peruuntuu, Tervo kertoo.

Aamulehti 22.10.2010