Monikkoharjoitus

KUUNTELE TEKSTI JA TOISTA ÄÄNEEN.

TÄYDENNÄ. TEE MONIKKO AINA, KUN VOIT.

syksy.JPG

On syksy. Joka (syksy) kuljen paljon (metsä) . Minusta on ihanaa katsella (puu) (latva) ja (pilvi) . (Metsä) elää (monenlainen) (eläin) . (Ne) kasvaa myös (usea) (erilainen) (kasvilaji) .

Tavallisessa suomalaisessa metsässä on paljon (kuusi) , (mänty) , (koivu) , (leppä) , (haapa) ja (paju) . Tien varsilla voi kasvaa myös (pihlaja) ja (vaahtera) . Sienestäjät keräävät (syksy) esimerkiksi (kanttarelli) , (tatti) , (suppilovahvero) (rousku) ja (hapero) sieniruokia varten.

Syksyllä tulee myös runsas marjasato niin (metsä) kuin (kotipuutarha) kin. Metsästä löytyy vaikkapa (mustikka) , (puolukka) tai (vadelma) . (Kotipiha) voidaan kerätä (viinimarja) ja (karviainen) . Puutarhassa voi kasvaa myös (peruna) , (sipuli) , (porkkana) , (herne) ja (kaali) . (Hedelmä) kypsyvät syksyllä, tuolloin voimme syödä (omena) ja (luumu) .

Kaikki (ihminen) eivät pidä (metsä) kulkemisesta. He istuvat mieluummin kotona (hyvä) (kirja) parissa (= kanssa). He lukevat myös paljon (lehti) ja (mainos) . Jotkut piirtävät tai maalaavat (kaunis) , (kiva) (kuva) tai tekevät (ihana) (käsityö) . Syksyllä, kun on pimeää, on ihana polttaa (kynttilä) .

Kun koulut alkavat, kaduilla näkyy paljon (opettaja) ja (opiskelija) . (Mies) , (nainen) ja (lapsi) ovat palanneet (loma) . (Työ) ja (koulu) kutsuvat heitä.