etusivu (22K)

        


























Soveltuvuuden arviointi

Näillä sivuilla on kuvattu soveltuvuuden arviointiprosessi Tie Hoitajaksi -hankkeessa testattujen kokemusten pohjalta.

Tästä osiosta löytyy:

  • Maahanmuuttajien ura ammattiin -prosessikaavio
  • Soveltuvuuden arviointi uran eri vaiheissa
  • Lomake lähtötilanteen kartoitukseen sekä alustavaan soveltuvuuden arviointiin
  • Perusteluja vaihtoehtoisen valintamenettelyn käytölle maahanmuuttajien kohdalla

Maahanmuuttajahakijoilla voi olla kotimaastaan koulutusta ja työkokemusta alalta, jolle hän on hakeutumassa. Toisaalta hakijan osaaminen voi olla kokonaan toiselta alalta tai peruskoulutus hyvinkin erilainen kuin Suomessa. Monipuolisten arviointimenetelmien käyttö on perusteltua. Esimerkiksi palaute kotoutumiskoulutuksesta, alalle valmentavasta koulutuksesta tai erilaisilta työelämäjaksoilta antaa soveltuvuuden arviointiin todistusten antaman tiedon lisäksi tietoa selviytymisestä aidoissa työtilanteissa. Erityisesti sosiaali- ja terveysalalla opiskelijavalinnassa punnitaan hakijan soveltuvuutta alalle.

Valintaryhmän jäsenillä on tärkeää olla monikulttuurisuusosaamista, jotta he osaisivat tasavertaisesti arvioida maahanmuuttajataustaisten hakijoiden soveltuvuutta heidän kieli- ja kulttuuritaustaansa vasten.

Ihannetilanteessa maahanmuuttajahakijalla olisi mahdollisuus käydä riittävän pitkä alalle valmentava koulutus, jonka aikana hän voisi osoittaa alalle soveltuvuutensa luotettavammin ja tasavertaisemmin kuin perinteisessä valintamenettelyssä.

Tie hoitajaksi -projektissa kehitettiin maahanmuuttajien erityistarpeet huomioiva Maahanmuuttajan ura ammattiin -malli. Se pohjautuu monipuoliseen lähtötilanteen kartoitukseen, yksilöllisen opintopolun suunnitteluun ja valmentavan koulutuksen aikana tapahtuvaan systemaattiseen tiedonkeruuseen hakijan aikaisemmasta osaamisesta ja soveltuvuudesta alalle. Malli on esitetty alla olevassa kaaviossa.



Projektissa kehitettiin myös lähtötilanteen kartoitukseen ja alustavaan soveltuvuuden arviointiin lomake.

Muita lähtötilanteen kartoituksessa käytettäviä testejä ovat mm. Luki ja Makeko.

Nykyinen valintamenettely

tienviitta